Elsabo Herrgård Historia
  • Hem
  • Elsabo Herrgård Historia

Elsabo Herrgård

En historia av kärlek och romantik ligger bakom denna herrgårds tillkomst i nuvarande byggnadsutförande. Vi kan dock härleda ursprunget tillbaks till år 1773 då det upprättades en karta över Elsabo Gård med omgivningar.

Förmodligen är gården än äldre dock har tillgängliga handlingar om detta ej kunnat lokaliseras.

Genom förvärv av intilliggande gårdar i början av 1900-talet, hade emellertid Elsabo vuxit ut och etablerats som herrgård. Vi kan anta , att gården en gång beboddes av en husfru som heter Elsa. Namnet i sig är en omskrivning av Elisabet. Kanske var det så att mannen, hennes make ville uppkalla gården efter sin hustru.

Flygfoto över, Elsabo.
Elsabo herrgård, Solhöjden. Stuckatör Luis Antonio Sanders i arbete från Emmaboda by.

Elsabo herrgård ligger bara några få kilometer från riksvägarna 23 & 34 utanför Berga samhälle.

Här hitta vi ett litet paradis direkt vid Elgsjön. Hit kommer inte bara bilburna gäster utan även de som kommer med tåg via Kustpilen från Stockholm eller Linköping, andra kommer hit med bus från när och fjärran.

Centralorten Högsby ligger bara 9 km härifrån, Oskarshamn 28 km, Kalmar 60 km m.fl.

Den romantiska historien

Det berättas om brukspatronen Pehr Gustav Tamm, träffande en dam vid namn Gunhild Pira, de inledde ett förhållande och blev förälskade varpå de upplöste sina befintliga äktenskap.

Trettio år skilde dem åt och 1907 ingick de äktenskap. I bröllopsgåva avgav han ett löfte till sin hustru att han skulle bygga en vacker herrgård intill Elgsjöns strand där Elsabo Gård var belägen.

Den gamla byggnaden revs och av materialet byggdes Högsby Prästgård som numera är riven. Brukspatronen höll sitt löfte och år 1909 började stenslottet att byggas. Med mycket möda och mycket pengar så skapades ett slott med stora salonger och sällskapsutrymmen, utmärkande stuckaturer i och runt innertaken men även i takens centrum kring kristallkronorna och andra armaturer.

PG Tamm avled 1921, 80 år gammal. En arvstvist uppkom med hans barn vilket splittrade ägandeförhållandet.

Elsabo herrgård (Solhöjden) vardagsrum, Brukspatron PG Tamm. Fotografering 1911
Elsabo herrgård (Solhöjden) baksidan Brukspatron PG Tamm. Fotografering 1911
Elsabo gård. Sedermera känt som Solhöjden, huvudbyggnaden, som uppfördes 1909, blev kraftigt brandskadad 2010-12-09. Fotografering (Ca 1920 tal)
Salong på sjukhemmet Solhöjden i Berga. Fotografering 1963

Ägarskifte

Efter att herrgården stått tomt i några år så såldes det till järnvägsmännens nya stiftelse år 1929. En verksamhet byggdes upp med namnet Sjukhemmet Solhöjden. Ett begrepp för bra vård och service i naturmiljö vid Elgsjöns nordöstra strand. Här vårdades runt 20 000 människor mellan åren 1930 – 1990. 1998 var det åter igen dags att byta ägare för nya verksamheter.

Sedan dess har det varit i olika händer innan det var dags för den tragiska branden 2010 då taket i herrgårdsbyggnaden började brinna. Härefter förvärvades det vid en auktion och har sedan 2013 varit under renovering. Stora reparationer och ombyggnation har sedan dess skett och idag har processen för ett totalkoncept påbörjats.

Det som nu bjuds på Elsabo herrgård är ett nytt koncept med hotell, konferens, möten & middagar samt luncher, bar, Pub, festvåning och vinbar med vinlounge och vinkällare. Det stora salonger med de kända stuckaturerna är återskapade. Rummen är nyrenoverade, innehåller egen dusch/WC och inredningen är dels tidsenligt och dels klassisk med stilmöbler.

Under året kommer även simbad och fitnessavdelning att göras i ordning samt nya konferenslokaler med matsal och nytt kök. I framtiden kommer en tillbyggnad att ske för att uppföra en större festvåning på ca 750 kvm innehållande nattklubb med bar och dansgolv.

I denna atmosfär av lugn, ro och avkoppling möter gästerna så fort de träder in innanför herrgårdens ytterdörrar. Här skall gäster få njuta av en skön miljö och omgivning med god mat och service, Det kan sägas att den mer än hundraåriga morgongåva än idag ger glädje och omtanke till den som kommer till Elsabo herrgård och dess olika verksamheter.

Lågorna förstörde hotell Solhöjden den 10 december 2010. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio
Elsabo Herrgård från satellitbild (Google Earth)
Smakupplevelse på Elsabo herrgård här med kocken Daniel Askebring, Foto: Curt-Robert Lindqvist